Biografi

De senaste tre åren har de enormt framgångsrika projekt Peter Jöback medverkat i, generat långt över en halv miljon sålda biljetter! Som huvudrollsinnehavare i ”Sweeney Todd” på Stockholms stadsteater 2013/2014 och i ”Livet är en schlager” på Cirkus (2014/2015) och förstås hans egna arenaprojekt ”I Love Musicals” 2013 och 2015, ”Jag kommer hem igen till jul” på The Theatre i Göteborg 2015. Och just nu den gigantiska succén med ”Fantomen på Operan” där Peter i titelrollen sålt över 200.000 biljetter. En roll som Peter, som en av endast fyra skådespelare, spelat både i London’s West End och på Broadway i New York och hyllats på båda sidor av Atlanten.  I somras tog han även sitt succékoncept ”I Love Musicals” till klassiska Budokan i Tokyo.

Peter Jöback tillhör den unika kategori av artister och skådespelare som med mod och framgång rör sig över olika genrer och har världen som arbetsfält. Hans samlade skivproduktion har sålt över en miljon exemplar och han är en given del i det svenska kulturlivet, och nu även ett välkänt namn i det internationella. Han varvar idag konserter, turnéer, shower och TV med internationella musikalroller och han är alltid en konstnärlig drivkraft i alla delar av sitt artisteri. Peter också officiell ambassadör för organisationen Maskrosbarn (maskrosbarn.org) och har gjort flera samarbeten med World Childhood Foundation.

Hösten 2015 genomförde Peter sin tredje upplaga av succéformatet ”I Love Musicals”.
Tio helt utsålda arenakonserter i tre länder, 65.000 i publiken som gav stående ovationer till denna storslagna föreställning!  45 man i orkestern, 30 man i kören och gästsolister från Broadway och West End och i år med Helen Sjöholm som inbjuden scenpartner. Sommaren 2016 tog han detta succéformat till Japan för två konserter i klassiska arenan Budokan i Tokyo.

2015 avslutades på ”The Theatre” i Göteborg dit han tog sin hyllade konsert ”Jag kommer hem igen till jul” in i showformat och levererade julföreställning av högsta klass. Samma höst medverkade Peter även i den rosade TV-thrillern ”Modus” i TV4, där han gjorde stort avtryck i rollen som Rolf.

I maj 2015 avslutade Peter Jöback sin enormt hyllade rolltolkning som transsexuella Candy Darling i Jonas Gardells och Fredrik Kempes musikal ”Livet är en schlager” på Cirkus i Stockholm. För rollen fick Peter ta emot QX-läsarnas pris som ”Årets transa”.

Dessförinnan fyllde Peter en utsåld säsong på Stockholms Stadsteaters Stora Scen med en bejublad insats som den hämndlystne, blodige barberaren ”Sweeney Todd”.  Den 21 maj 2014 gjorde Jöback också debut i Japan som gäst i den årliga ”Musical Meets Symphony” i Tokyo Forum Hall inför en publik på 10.000 personer. Hans senaste album ”I Love Musicals” gick i samband med detta in på japanska topplistans 7e plats. Hans hyllade insats i ”THE Phantom of the Opera” på Broadway och West End har givit ringar på vattnet….

I början av november 2014 återvände Peter till London för att denna gång göra tre helt egna exklusiva konserter ”An Evening With Peter Jöback” på den legendariska teatern
St James Theatre Studio. Med sin fantastiska trio fick London-publiken uppleva Peters låtar från hans långa karriär, främst från hans popskivor. Något som gav mersmak både hos Peter och publiken…

Det stora genombrottet kom med rolltolkningen av Robert i Björn Ulvaeus och Benny Anderssons hyllade musikal ”Kristina från Duvemåla” 1995. Peter belönades med en Guldmask för sin insats och singeln ”Guldet blev till sand” låg på Svensktoppen hela 110 veckor, varav 36 som 1:a.

Sedan debuten som 10-åring i ”Sound of Music”, via tonårsidolhysteri med ”Grease” och ”Fame” har Peter under sin långa karriär gjort platinasäljande skivor av vilka två var de bäst säljande 2006 och 2008. Han har blivit nominerad för 3 grammisar, utsedd till Årets manliga artist på Tracks & NRJ år 2000. Samma år blev ”Higher” årets mest spelade svenska låt. Han har gjort konserter i olika format för en gigantisk skandinavisk publik. Albumet ”Det här är platsen” (2004) blev en hyllad milstolpe, hans låt ”Stockholm i natt” (2007) har blivit en nutida Stockholmshyllning och Peters numera klassiska julskiva har omnämnts som ”tidernas julskiva”. Två av hans TV-program blev nominerade till Silverrosen i Montreux och han gjorde även de svenska rösterna i ”Aladdin” och ”Stuart Little”.

När Sir Cameron Mackintosh tog Peter till West End i London för att spela Chris i Miss Saigon 1997 ledde det ena till det andra och Jöback fick sedan rollen som Michael i originaluppsättningen av ”The Witches of Eastwick” (2000), båda vid Theatre Royal Drury Lane.

Sin andra Guldmask fick Jöback 2006 för den magnifika rolltolkningen av konferencieren i ”Cabaret” som först spelades i Danmark och sedan i Stockholm och Göteborg. I den svenska uppsättningen var Peter även konstnärlig producent och föreställningen fick lysande recensioner.

Under sommaren 2008 turnerade Peter tillsammans med Eva Dahlgren under namnet ”Himlen är inget tak”. Tillsammans gjorde de även ett livealbum med samma titel till förmån för Röda Korset. Samma år inledde Peter sitt engagemang i World Childhood Foundation vars måtto ”barns rätt att vara barn” ligger Peter mycket varmt om hjärtat. 

Året därpå flyttade han till East Village i New York. Inspirerad av sin tid där spelade han in albumet ”East Side Stories” med personliga favoriter ur den moderna låtskatten. Inspelningen gjordes i Woodstock och Peter gästades av artister som Sia Furler och B52’s Kate Pierson. Den svenske filmaren Anders Hallberg följde Peter och tillsammans gjorde de dokumentären ”Happy, Handsome and Unknown” som sändes i SVT och NRK.

Under 2010 genomförde Peter en omfattande skandinavisk turné i hela 48 städer som avslutades våren efter med ett fullsatt gästspel på Hamburger Börs i Stockholm. 2010 var han också en av de artister som tillfrågades att framträda på Kronprinsessan Victorias bröllopskonsert. Tidigare under året gjorde Jöback tillsammans med Helen Sjöholm och Radiosymfonikerna en mycket hyllad konsertföreställning av Sondheim-sånger i samband med dennes 80-årsdag.

Hösten 2011 kom ”La vie, l’amour, la mort – Livet, kärleken och döden”, ett album med klassiska chansons i nyöversättningar av Annika Norlin och Andreas Mattson samt några nyskrivna låtar i samma anda, alla i arrangemang av Hans Ek. En kortfilm där Peter gestaltar sitt franska alter-ego spelades in i regi av Magnus Renfors och belönades med en Grammis-nominering.

2012 inleddes med Peters tv-serie för SVT, ”Med hjärtat som insats”. Här fick tittarna följa Peter när han gick i fotspåren till några av världens största musikikoner; Sinatra, Brel och Dietrich. Samtidigt släpptes tre nyskrivna singlar. Serien visades senare även i NRK och YLE.

I oktober 2011 medverkade Peter på 25-årsjubiléet av ”The Phantom of the Opera” på Royal Albert Hall i London där han även presenterades som näste Phantom. I mars 2012 hade han premiär i den prestigefyllda rollen i en av världens största musikaler på Her Majesty’s Theatre i Londons West End.

I januari 2013 medverkade han i jubileumsförställningen av ”The Phantom of the Opera” på Broadway och i april gjorde han sin egen Broadway-debut i titelrollen som Phantom på The Majestic Theater i New York. Han blev den förste europén att inneha rollen på Broadway sen originaluppsättningen för 25 år sedan. Han är även en av endast fyra skådespelare som gjort den både på Broadway och i Londons West End och blivit hyllad på båda sidor Atlanten.

Under hösten 2012 skapades projektet ”I Love Musicals”, en arenaturné i megaformat med stjärnsolister från West End och Broadway med Stockholm Sinfonietta under ledning av David White. I denna enormt prisade hyllningskonsert till musikteatergenren var Peter konstnärlig ledare. Hösten därpå när Peter avslutat sin Broadway-sejour, följde han upp succén. I september kom skivan ”I Love Musicals – the album” där Peter tillsammans med Stockholm Sinfonietta under ledning av David White spelat in utvalda musikalklassiker samt den nyskrivna ”Annars vore jag inte jag” av Jonas Gardell och Fredrik Kempe.  Det blev Peters första musikalskiva sen den banbrytande ”Personliga val” 1997 och skivan följdes upp med en uppdaterad version av arenasuccén ”I Love Musicals” som fyllde sju ishallar runtom i landet.

Jöbacks numera klassiska julalbum ”Jag kommer hem igen till jul” är den bäst säljande julskivan genom tiderna. Under 2012 firade den tio år och en jubileumsutgåva gavs ut. I samband med detta kom också Peter Jöback sin första bok. Tillsammans med Lena Katarina Swanberg berättar han i boken med samma titel, om hur arbetet med julskivan blev en katalysator i hans egen resa.

I juni 2013 var Peter inbjuden att sjunga på vigseln mellan Prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill då han sjöng ”The First Time I Ever Saw Your Face”. Dagen efter stod han som förste svensk på scenen i Radio City Music Hall och uppträdde på anrika Tony Awards. Galan uppmärksammade 25-årsfirandet av ”Phantom of the Opera” och på initiativ av Sir Andrew Lloyd Webber och Sir Cameron Mackintosh framförde Peter och Samantha Hill titellåten.

I september 2016 tog Peter på sig masken för tredje gången. Denna gång på Cirkus i Stockholm och med en uppsättning på svenska. Utöver sin roll som The Phantom har Peter också axlat rollen som co-producent för denna uppsättning. Premiären den 14 september på Cirkus en stor succé och besöktes av flera kända ansikten däribland Drottning Silvia. Efter premiären haglade lovorden över Peter och resten av produktionen i alla stora kvälls- och dagstidningar. I skrivande stund har över 200 000 biljetter sålts. Musikalen går att se på Cirkus hela våren 2017.