Scen & Film

MED HJÄRTAT SOM INSATS - TV-serie

Tre heltimmar i SVT januari 2012

Det var min och mitt nystartade bolag Sinclair Entertainments alldeles egna idé som jag framförde till Martin Österdahl på SVT som parade ihop mig med Clara Mannheimer på SVT-kultur, som i sin tur parade ihop mig med ACNE - TV som jag sen gjorde denna serien med. Jag ville göra ett program som också var utbildande - en hyllnig till entertainerskapet - vad innerbär det att vara en entertainer? - hur blir man en sann entertainer? - min idé om ett sant entertainerskap har alltid varit att man måste våga att ha hjärtat som insats - och vad innebär det?? Som alltid när man skapar ett nytt format eller gör något som inte har en mall så blir så blir det alltid en spännande resa - både berg och dalar - programmet blev kanske inte riktigt som jag hade tänkt mig men det blev riktigt bra - det blev ärligt - modigt och det blev den där blandningen av en personlig resa - ett artistiskt sökande, en längtan att utvecklas och ett utbildande kulturprogram med riktigt bra arkivinslag som jag gillar så mycket . Duktiga medarbetare och en del nya roliga bekantskaper i TV världen.

Jag följde i fotspåren av mina stora idoler - resor som tog mig till New York, Paris och Berlin - jag fick chansen att reflektera över städernas inverkan på artisterna - städernas egna historier - dom är starka. Även min egen personliga historia kom upp - vilka likheter har jag med mina idoler? - vad är det hos dom som lockat mig?

Resorna blev spännande och jag fick musicera med några av SINATRAS musiker i New Jersey - träffa hans barnbarn. I Paris fick jag träffa mannen som skrev Edith Piafs sång "Je Ne Regrette Rein"  - Charles Dumont - jag träffade Serge Gainsbourgs son Lulu och en av mina stora idoler Charles Aznavour.  I Berlin utmanade jag mig själv på många sätt - det blev en väldigt speciell resa. I varje program framförde jag en nyskriven låt - skriven av noga utvalda låtskrivare som tillsammans med mig skulle tolka känslan av dom tre olika städerna och dom här entertainerna som jag gillat så länge men med en egen personlig touch på det. En stor utmaning som jag blev riktigt nöjd med. Framförda på lite olika typer av ställen. I New York sjöng jag på ett fullsatt Birdland - med en pianist som såg noterna för första gången när jag gav dom till honom på scen!! I Paris hamnade jag på en lite klassisk fransk sylta någonstans i utkanten av stan - lite likt som Edith Piaf startade sin karriär och i Berlin framförde jag sången i ett stort cikus-tält med en performancegrupp som band upp mig med snören.........

Serien fick fin uppmärksamhet och jag hoppas att jag kanske får bege mig ut på fler resor i framtiden - det vore roligt - jag är ju väldigt nyfiken av mig och det finns ju så mycket att lära sig av därute!

Tre nya låtar kom till under dessa resor;

"Start of Something Grand"  -  NEW YORK - Andreas Mattsson

"This Song Of Mine" - PARIS  - Rebekka Karijord

"Walls" - BERLIN - Nina Kinert

Finns att köpa på iTunes