Scen & Film

SWEENEY TODD

Stockholms Stadsteater 2013

Som för många oss musikteater-fantaster så hör Stephen Sondheims Sweeney Todd till en av mina absoluta favoriter. Fantastisk musik och text, rolig och grym historia och som utövare får man en utmaning av rang!

När jag fick erbjudandet om att åka till Broadway med Phantom of the Opera och jag i samma veva fick en förfrågan om att göra något på Stockholms Stadsteater föreslog jag just Sweeney Todd. Eftersom jag anade att folk skulle vara nyfikna på vad jag skulle göra som första grej efter Broadway, ville jag välja något som var lite smalare och som jag visste var något en privatteater i Stockholm inte skulle sätta upp som sitt första val. Jag tänkte att om bara publiken kom in på teatern så skulle dom förföras av Sondheims mästerverk, och kanske skulle det öppna upp en dörr för flera av hans fantastiska musikaler. Jag visste också att rollen skulle bli en stor utmaning för mig och det är ju sådant jag älskar. Det enda sättet att utvecklas är att utmana sig själv. 

Rollen blev en spännande resa för mig, och mitt samarbete med Vanna Rosenberg som spelade Mrs Lovett gjorde det till en av de roligaste upplevelserna jag haft på en teaterscen. Vi var en underbar ensemble! Många som jag aldrig hade mött innan eftersom jag inte hade gjort teater på länge i Sverige.

Vi var ett bra kreativt team. Tobias Theorell regisserade, Magdalena Åberg gjorde scenografi och kostym, min bror Mikael Jöback var musikalisk ledare, Susanne von Platen gjorde mask och peruk, Ellen Ruge gjorde en fantastisk ljusdesign, Oscar Johansson ljuddesign och min fina vän Roine Söderlundh stod för koreografi.

En rolig grej som hände var att när jag var i New York och gjorde ¨Phantom¨ regisserades jag av legenden Hal Prince. Det var nämligen han som regisserade original uppsättningen av Sweeney Todd!! Så jag passade på att prata med honom om rollen jag skulle spela, hur tankegångarna gick när dom satte upp Sweeney första gången, vad Stephen Sondheim och Hal Prince hade för intentioner med föreställningen och vad de ville berätta mer än att bara skrämma. Det var några fantastiska samtal jag fick och en historielektion om musikalteater på den absolut högsta nivån.

Sweeney Todd är en roll som jag gärna gör om igen om några år!!