Scen & Film

KRISTINA FRÅN DUVEMÅLA
Malmö musikteater, Malmö 1995-1998
GöteborgsOperan, Göteborg
Cirkus, Stockholm

Jag minns att det var en oerhört tuff audition på Kristina. Det var säkert flera tusen sångare och skådespelare som sökte till dom fyra stora rollerna, Kristina, Karl-Oskar, Robert och Ulrika. Och jag kan ju säga att det inte var till någon stor fördel att ha ett känt namn. Björn och Benny var bara ute efter dom som passade bäst till rollerna, etablerad som oetablerad. Jag minns att jag sjöng "Why God Why" från Miss Saigon ackompanjerad av min bror. Nästa prov var en utvald monolog från Fröken Julie. Dagen efter det andra provet fick jag ett samtal från Björn Ulvaeus som berättade att dom ville att jag skulle spela Robert i deras musikal. Det enda jag fick fram var; -"Kan jag ringa upp dig lite senare när jag funderat". Jag la på luren och fullkomligt exploderade i ett glädje tjut sedan ringde jag runt till mina närmaste och berättade och ca. 3 minuter senare ringde jag Björn och tackade ja!Hela arbetet med Kristina var fantastiskt! För det första att få jobba med Björn och Benny men också det otroligt roliga arbetet tillsammans Lars Rudolfsson , som jag känner att jag lärt mig mycket av. Ingen kunde då någonsin tro att Kristina skulle bli så här himla stort som det blev. Dock kände jag direkt att det var något speciellt med låten "Guldet blev till sand" när Benny spelade den i sin studio på Skeppsholmen för första gången.

Det som också var så häftigt var när sedan publiken tog till sig musikalen och fullkomligt lyfte den till skyarna.Liksom kollegor och press, både i Malmö, Göteborg och Stockholm. Kristina blev mitt genombrott som artist, skådespelare och sångare. Jag blev äntligen respekterad och ansedd som en seriös artist. Något jag strävat efter länge.

Jag vet inte om jag kommer få vara med om något så unikt som att vara med och skapa en ny musikal i den här storleken men det hoppas jag verkligen. Mina minnen finns kvar och vi kommer alltid ha något gemensamt vi som var med från början både på och bakom scenen.

Även om äventyret Kristina nu mer eller mindre är slut för mig här i Stockholm så kanske, hoppas jag det fortsätter på andra sidan kontinenten om något år

Fick en Guldmask för bästa manliga biroll i en musikal när vi spelade på Cirkus i Stockholm som jag är oerhört stolt över.